25.12.2016

Den 11.12 var vi på juljippo till Vassen, det var kul för det var så länge sedan vi gjort något tillsammans. Men tillställningen var rent ut bedrövlig, ingenting fungerade, fast det var förhandsanmälning så att tidtabellen var uppgjord så började tävlingen en timme för sent och på samma sätt  fortsatte hela tävlingen. Men Kia var jätteglad och alert och hade fart på banan= jättekul. My hade också god fart, så nu har det gått framåt för oss, nu väntar jag med glädje på att träningarna ska börja.

Men summan av allt blev att My fick kennelhosta efter 8 dagar och jag fick vaka med henne 2 nätter hon hostade så förskräckligt och spydde slem i massor. Hon var så orolig men lugnade ner sig när jag var bredvid henne. Efter det blev det Kias tur och allt upprepades. Nu börjar Kia också vara bättre i skick, får väl bara vänta på att det blir Kaisas tur efter några dagar. 

7.12.2016

Tiden bara rusar iväg och vi hinner ingenting, det är bara bråttom. Väntar alldeles otroligt på julledigt. Vi har endast lekt under den senaste tiden och My har lärt sig ligga "död" och att backa baklänges runt mina ben. I går fick vi äntligen lite kvalitetstid och var ute och skidade på träsket. Jag tror vi njöt lika mycket allihopa.

31.10

Jag har nu fortsatt att leka och leka med både My och Kia. My har börjat leka med flera olika leksaker så det tycker jag är ett famsteg. Kia blir bara ivrigare och ivrigare till min stora glädje. Under höstlovet var Dinah här så då blev det mycket godis och agiity för hundarna. 

Den 22.10 var vi på utställning till Seinäjoki med domare Pia Itkonen. Resultatet för My var EH, kunde nog vara nöjd med det för det var sådana som fick H och HYL. Hennes bedömning var bra.- Siro narttu. Kevyt feminiininen pää. Suuret, pyöreät silmät. Hienot korvakorut. Hyvä kaula, selkä ja kauniisti liikkeessä kannettu häntä. Riittävät etukulmaukset, hyvin kulmautunut takaa. Hyvä rintaakehä. Kokoon sopivat raajaukset, jossa on aika reilusti pilkutusta. Liikkuu ulkonevin kyynärpäin. Hyvänlaatunen karvapeite.  Jag beslöt mig för att inte utsätta My för någon ny utställning innan hennes stora rädsla är borttränad.

 

17.10

Vi har nu tränat några gånger med mycket lek på planen med My, en aning bättre har det kanske gått. Den som njuter mest är nog Kaisa då hon får vara med på träning. Kia tycker verkligen att det är kul att komma till agilityplanen, hon kan nu focusera på träningen fast hundar skäller bredvid. Hon jagar leksaken med glädje. Lite bättre fart skulle det kanske få vara men jag är jätteglad för hennes framsteg.  Med My får jag nog ha tålamod i någon månad ännu kan jag tro. Vi var till Ida i dag på kraniosakralterapi med My och Ida sade att My var väldigt stel i hinnorna, så nu hoppas jag att My ska kunna lugna ner sig litet. 

Vi har njutit av länga promenader i våra underbara skogar. Här är vi på jakt efter trattkantareller samt njuter av matsäck vid Stortträsket.

Vi har träffats i Kuniskogen med kooikergänget.

24.9.2016

Den 18.9 var jag på Jenna Caloander
skolning med MY. Jag ville ha råd angående Mys långsamma fart och
och nästan ingen motivation. Jag fick först ta hindren 1 - 10. Sen sade Jenna
att My är rädd. Hon lugnar sig själv hela tiden och tittar sig oroligt
omkring.  Då fick jag bekräftelse på det jag trott en längre tid men ingen
velat tro mig. My blev anfallen så många gånger av maxihundarna i nybörjar agi.träningen
att hon blev rädd att komma in på planen. Jenna sade att My inte är rädd
för människor och att vi har bra kontakt med varandra - skönt att höra.

 Vi fick till uppgift att hetsa henne med
leksak och sedan ta ett par -tre hinder, samt att använda Kaisa som motivation.
My älskar ju att tävla med Kaisa så nu på senaste träningen hetsade jag Kaisa
först - tog ett par hinder och sen samma upprepning med My. Som avslutning på
träningen fick My och Kaisa jaga bollen tillsammans genom tunneln och ett par hopp.
Vilken fart det var på My. Vi ska fortsätta likadant ett par träningar till så får
vi se om rädslan släpper.

Med Kia tränade vi denna del av Jennas bana. Starten gick bra, hinder 7 handlade vi med
"tupla sylikäännös". Hinder 13 - 15 orsakade oss problem. Jag
skickade Kia runt h. 13 gjorde en vastakäännös och sedan persjätttö och
persjättö skickade in i tunneln och gjorde leijeröinti med pakkovalssi in till slalom.                                                                                 

 

17.9.2016

Jag var med My och Kia på Sari Mikkiläs skolning. Banan och träningen var mycket rolig och givande. Jag fick höjt självförtroende och motivation att fortsätta med agility. My visade sig från sin bästa sida, farten var ok och motivationen hög. Starten med inkallning och framförbyte till tunneln gick utmärkt. Framförbyte mellan hindren 3 - 5 gick bra. Jag kom ihåg att titta på hundarna efter nästan varje hinder. Efter tunnlarna är det svårast att komma ihåg det. Niisto vid 10 och 17 gick bra. Vid 17 är pakkovalssi ( utan jaakotus) ett bra alternativ. Med My var det ett bättre alternativ att göra framförbyte mellan hindren 12 - 14 medan det för Kia var bättre med päällejuoksu - persjättö. Vid hinder 8 fungerade det bra med rytmitys för att få dem i rätt tunnelöppning.

 

12.9.2016

Fortfarande regn, regn och åter regn, sen tar ju mina övriga intressen all tid från agilityn just nu. Vi har plockat bär i massor och nu är svampsäsongen i full gång. Men vi har hunnit tävla i Vörå med My, farten var inget vidare men en fjärde plasering och en andra plasering blev det även om resultatet inte var något att skryta med. Men vi brukar ju säga att de andra var ännu sämre.

Sen var vi med i lag DM i Vasa. MY fick resultat 17.45, farten var inte den bästa med helt ok. My tog inte A-hindret eftersom jag slarvade så där gick nog 5 sek extra innnan vi var över det.

Kaisa var också med i medi laget och hon sprang en 0 bana. Min duktiga, duktiga Kaisa, hon hade varit med på 3 träningar innan det.

13.8.2016

Regn, regn, regn. Jag har beställt online skolning: Opi ohjaamaan liikkeellä- rytmityksen perusteita från Kiitorekku. Vi har nu gjort några enkla övningar och jag fick nog en ahaa upplevelse. En annan sak är det ju sedan om jag lär mig något. Kom i allafall underfund med att jag ska handla alla mina hundar i helt olik rytm.

Den 7.8 var vi på agilitytävling med domare Asko Jokinen. Det var vår första start i klass 2. Redan under domarträffen visste jag att det inte kan bli 0 bana för han hade så hård tid 3.5m/sek. Mys fart i dagsläget ligger i genomsnitt på 3.1m/sek.

Jag kan i allafall var nöjd, i hoppbanan fick vi +5,8 (Mys fart var 3,15m/sek) = andra plasering. I agilitybanan + 4,95 (Mys fart 3,10m/sek) och fjärde plasering, inte fy skam. Så nu är det farten som bör höjas. My är nog ganska så ofocuserad ännu på tävlingarna så det är nog också tävlingsrutinen som behöver förbättras.

28.7.2016

Nu har vi semestrat i 6 veckor, vi har inte tränat agility en enda gång. Vi har gjort långa skogspromenader tidigt på morgonen eller rott ut till någon strand och tagit en tur in i skogen, där har vi ätit massor av blåbär, resten av dagen har vi simmat, legat i solen och simmat igen. Bara lata hunddagar.

23.6.2016

Nu har jag varit till Seinäjoki och veterinär Sirpa Ahola på hjärtultraundersökning med Kaisa, allt var som tidigare, inga ändringar, det känns så skönt att få bekräftat att Kaisa mår bra. Hon har ju inte haft några symtom och är lika alert som vanligt. Nu just är det vattnet och bollen som upptar nästan hela henne

dag. Hon kastar bollen i vattnet från bryggan och vadar sen eller simmar efter den.

Med My tog jag höftleds och armbågsleds röntgen; höftled A / A och armbågsled 0 / 0, så det kunde inte vara bättre. 

Patellaluxationen var vänster 0 och höger med 1 och Sirpa sade att det inte var någon risk att de skulle gå ur led.

16.6.2016

Nu har min underbara My gjort det igen, vi steg till klass 2 i agility. Det gick väldigt snabbt, så nu får vi nog börja träna "på allvar". Jag har beslutat mig för attt hålla upp med tävlingarna med Kia eftersom hon är så rädd, vi ska fortsätta att träna för det gillar hon, så får vi se till nästa vår var vi står då.

Vi var tre damer från Botnic Agility Club som steg till klass 2, Ulla-Stina Söderlund, Marina Långbacka och jag.

Mina hundar älskar när Dinah är här och de får "leka" hela dagarna, jag tror att Dinah gillar det lika mycket.

30.5.2016

I dag har hundarna inlett badsäsogen, full fart efter bollarna i vattnet, tom Kia simmade ut flera gånger, åt My behöver man bara säga, simma så rusar hon iväg och simmar utåt i väntan på att bollen ska landa framför henne.

Nu har My tävlat i två ( fyra ) agility tävlingar. Första tävlingen med domare Katarina Virkkala var verkligen utmanande, ingen vanlig ettans bana snarare någonting mellan klass 2 och 3. Första starten som var en agi.bana blev det diskning, My svängde tillbaka från tunneln och ställde sig på bomens kontaktfält, men annars var det en bra bana. Andra banan var en hoppbana och där blev vi etta med 0 resultat = LUVA.

Vår andra tävling med Vesa Sivonen, den var också knepig med den hade bättre flyt än Katarinas banor. Första banan som var agi.bana blev vi etta och 0 resultat = LUVA. I andra banan rev My första hindret ( inkallning över tre hinder) resultatet blev alltså 5 och tredje placering. Duktiga, duktiga MY

10.5.2016

Min underbara fantastiska busiga My 2 år i dag!

 

9.5.2016

 

Nu är det nog länge sedan jag skrivit något och en hel del har hänt.  My fick nog bra bedömning på Vasa utställningen men bara EH, så jag var nog sååå besviken. Den domaren gillade inte min My, hon var så mörk så hon såg lågbent ut. Nåja det ligger ju nog en del sanning i detta.

My har varit på sin första inofficiella agi.tävling och blev fjärde med resultat 2,68. Mycket bra gjort, hon var nog rädd för både bomen och A men hon klarade av dem i alla fall. När vi kom tills sista hindret stannade hon och sökte godis på marken så dit for våra sekunder. Men jag var mycket nöjd över att vi klarade oss så bra igenom banan.

Kia har varit håglös på våra träningar så mitt humör och motivation har nog dalat. Katri, vår träningsdragare lovade att vi ska träna bara motivation med Kia framöver för att få fart på henne. I helgen var Kia och jag på BAC´s agilitytävling. I agi.tävlingen fick vi resultat 4.36 och 5 placering / 14, i hopptävlingen fick vi resultat 4.68 och en tredje placering. Ingen bra tid men jag kan vara jättenöjd över Kia i alla fall, så nu fick jag litet motivation tillbaka.

Hoppbanan av Anders Virtanen

 

28.3.2016

Kia har varit gladare här hemma, leker så smått med My, älskar att leka med mig. Tyvärr klarar hon inte av det på agilityplanen så jag funderar att slopa leksaken och endast belöna med godis. Varför kämpa så hårt när vi ändå bara ska träna och tävla för skojs skull.

My har varit litet deppad efter löpet, hoppas att det reder upp sig. Vi har tränat litet utställningsstå med My eftersom vi snart ska på utställningen i Vasa.

Skidsäsongen tog tyvärr slut snabbt. I torsdags skidade vi ännu på isen och i skogen men redan på fredagen var det slut. På isen var det 3 cm vatten och snön i skogen hade smält.

13.3.2016

Nu har vi jobbat så intensivt med Kia så nu vill jag börja se litet mera resultat. Vi har varit till Nina Kangasniemi på massage regelbundet sen i höstas och nu senast osteopatisk behandling och Ida har varit hit tre gånger och gett Kia kraniosakral terapi. Nina har fått Kias muskler uppmjukade och den osteopatiska behandlingen gav bra resultat och löste upp låsen i ryggraden. Ida fick alla rygghinnor att öppna sig så nu hoppas vi att det ska börja synas ännu bättre att Kia går framåt. Kia måste ännu vara i stillhet i tre dagar men efter det får hon börja röra på sig igen. Det känns så hemskt att förbjuda henne att leka med My när det är det vi så väntat på.

29.2.2016

Kia svarade på Idas terapi så bra att hon slutade snarka, samt började leka, " jaga" My, det har hon inte gjort sen My var valp. Den 21.2 var vi på agi.tävling till Malax med domare Janne Karstunen. Han hade verkligen utmanande banor. I första agi.banan blev det diskning, nåja 2 hundar av 18 fick godkänt resultat, resten diskade. I andra banan fick vi resultat 12,20 och 4:de placering(nåja, inte så bra men dock), 5 ekipage av 19 fick resultat. I hoppbanan blev resultatet 12,39 och 7:de placering. 7 av 19 fick resultat. Kia var pigg och alert, vår dåliga tid kom av min urusla handling och att vi ännu inte kan så svåra ingångar till slalom. Vi hade 5 fel i båda banorna, resten tidsfel. Men vi fortsätter att kämpa.

My har nu börjat löpa så det blir ingen träning för henne på tre veckor, men som tur kan hon ju vara med på våra underbara skidturer i detta vackra vinterväder.

I dag var Ida hit och gav Kia hennes andra behandling, lite spänningar fick Ida upplöst men än tar det säkert 2 - 3 behandlingar innan det känns bra.  Så nu ska Kia vara i stillhet ca 3 dagar, känns lite synd eftersom jag har vintersemeseter och vill njuta av länga skidturer.

12.2.2016

Nu har jag ägnat veckan åt att leka vid olika ställen med Kia och My, ja Kaisa får ju också vara med även om hon inte behöver lekträning.

Jag har tränat nere vid vägen, när vi kommit bort från gården, där fungerar leken fint. Sen har vi tränat i skogen och vid postlådan, det är svårare men efter att jag kämpat en stund så har både Kia och My lekt en kort, kort stund. I skogen har det varit likadant, början är trög men sen löser det sig efter en stund. Får nog fortsätta med lekträningen på samma platser ännu innan jag lägger till ngn ny.

I måndags var jag till Nina Kangasniemi på massage med Kia och Kaisa och Nina konstaterade att Kia inte svarar på behandlingen så som hon borde. Nina rekommenderade mig att ta kontakt med Ida Enström och kranioskral terapi. I dag har Ida varit här och gett Kia den första behandlingen. Jag hoppas verkligen att den ger resultat.

6.2.2016

Kia och jag hade kvalitetstid i dag. Skidade runt 3 träsk mellan Norrminne och Koskö. Vädret var kanske inte det bästa men vi njöt för fullt.

17.1.2016

I dag har jag varit på agi.tävling med Kia, det gick ungefär som jag trodde. Kia var osäker i första banan, farten var nog ok, men sen följde hon ingen handling utan alla svängar blev jättelånga. Starten gick bra, men vid hinder 5 tog hon en jättelång sväng, vid  tunneln 11 trodde jag hon hade focuserat på tunneln så jag rörde mig för fort bortåt vilket resulterade i fel bana - Kia svängde till bomen och hann stiga upp på den. Resten gick hyggligt ,kontakterna tog hon bra!

I hoppbanan hade Kia bra fart, vid inkallningen bakom hinder 3 kom Kia som en raket, vid h.8 blev det igen en jättesväng och slalomingången missade vi. Vid tunneln 14 svängde hon tillbaka så det blev en till vägran och sekunderna bara tickade. Jag är ändå jättenöjd över hoppbanan för det kändes som om vår handling fungerade bättre. Nu är det bara att träna mera på självständighet och börja med litet handling.

 

 
Året borjade med kallt väder, men det har ändå varit skönt att röra sig på isen.  Hundarna och jag har njutit av de öppna vidderna. My har undersökt varenda sten som stuckit upp ur isen och varenda liten kobbe som vi vandrat förbi. Hon börjar så smått lära sig att inte springa till alla männskor som rörs på isen och att inte jaga skootrar