30.10.2015

Sista träningen för detta år. Jag lärde mig i dag hur mycket bättre det går för Kia om jag är noggrann med kontakten till henne och visar ordentligt. I dag klarade Kia att leka med leksak en stund och var så glad och alert, slalomet går jättebra.    My klarar av handlingen bättre än Kia, men hon har nog stora problem med gungan, så den fodrar mycket träning. Slalomet går ganska så bra, litet osäkert ännu. Hon hoppar ibland förbi andra pinnen, My klarade också av att leka med leksak en stund så det får jag fortsätta att träna på.

28.12.2015

Träningsupplägget är olika starter från Esa Muotkas banor. 

Kia klarade bana 1 bra, starten gick ok och slalomet  gick utmärkt (självständigt medan jag flyttade mig bakom h.7). Start 2 var svårare, så vi tog det steg för steg och slutresultatet blev mycket bra. Start 3 gick också helt ok, kan inte säga vilket av våra två alternativ som gick bättre.                                                                                                                                                                                 My klarade start 1 ok, slalomet gick bra varannan gång ( jag är mycket nöjd) med henne sprang jag med i slalom. Gungan som vi har problem med gick bra 3ggr av 4. Start 3 gick bra, start 2 gjorde vi inte med My - hann inte                                                                   

           

20.12.2015

Det är länge sedan jag skrivit, Kia har blivit bara gladare och gladare hon får bara mera fart och säkerhet i agilityn. Nu senast på Botnic Agility Clubs julfest så var hon idel glädje. Hon brukar vara så rädd när vi kommer in i en träningshall, men nu gick hela kroppen av glädje. Hon hade jättebra fart på banan men hon följde tyvärr inte med i handlingen, men det får vi träna mera på under vintern.

My klarade av slalomet med fart och det var jätteskoj. Jag hade inte riktigt väntat mig det eftersom hon var första gången i Berra Arenan på "agilityträning".

My och Kaisa börjar likna varandra mera både till sättet och utseendet

.

24.10. 2015

Då var vi på utställning i Seinäjoki med domare Lundava Astrid. My fick UKL- Utmärkt, UKK 1, BTKL 3, CK, reserv SERT och reserv CACIB, jag är såå.. GLAD för Kia fick bedömning ÖKL-Utmärkt, ÖKK 1, BTKL 2, CK, SERT, CH, CACIB, så nu är min Kia FINSK CHAMPION!!!!

 

11.10.2015

Kia var så på alerten i söndags, hon hade tom bråttom till träningsplanen. Starten med h.1 - 3 tränade vi med inkallning "bredvid tunneln", vi övade först med godisskål framför h. 2, halvvals till tunneln = gick bra. H. 4 - 6, jag sprang snabbt till höger sida av h. 4 tog kontakt med Kia och sen persjättö mellan h. 5 och h.6 = gick bra, men jag får nog springa allt vad jag orkar. Sen runt  h.7 och runt h.8 med twist för att få försprång till bomen. Tog avstånd från bomen och kallade in henne med min högra hand - direkt en sväng och skickade in henne i tunneln med vänster hand.  

Sen kom det svåra, Kia tog nog ingången till slalom men sen sprang hon in i tunneln från tredje pinnen ( jag bytte nämligen sida bakom slalomet till andra sidan.) där tog vår träning slut.

Men jag är så stolt över henne, för hon blir bara gladare, tryggare och får bättre fart

29.9.2015

I måndags hade både My och Kia agilityträning. Med My hade vi en bana där slalom ingick. den var ganska så knepig. Det som var svårast var nog slalomingången. My klarade den vid andra försöket. vi använder fortfarande 4 bågar.

Elina hade gjort upp Kias träning och den var nog så svår, vi som bara har tränat på att ta hinder för att få glädjen tillbaka. Vi tränade från hinder 1 - 12. Hinder 1 - 2 med framsändning, det var svårt,men efter att vi gjort det lättare för Kia så gick det bra. hinder 7-8 med tuplasylkkäri var också knepigt men efter några försök gick även det bra. Kia var så på alerten och hade tom. bra med fart och en sån glädje hela träningspasset.

27.9.2015

I söndags hade vi kooikerträff vid Kuni vandringsled. Vi var inte så många som kom, men vi hade en skön vandring trots regn och en liten solglimt. Marika hade med dig Orry, Seienna och Elvis. Nora hade bara Felix med sig, flickorna måste stanna hemma. Felix förälskade sig i My, för hon var ju den enda som ville leka. 

19.9.2015

Kontaktfältstest enligt OMD ( One mind dog). Vi började med att My och Kia var i startposition framför bomen ( en i gången) och jag gick bakom tunneln och kallade in. Före varje test måste jag berätta om de klarar av testet eller om de missar något och vad i så fall. Jag bedömde att både borde klara av det, även om jag var litet osäker på My. Men jippiii båda klarade både att ta bomen och att stanna vid kontakten och vänta på frikommande.

Andra testet- hopp + A samt tunnel, allt gick suverent.

Tredje testet - tunneln + hopp + A ( bakombyte till A)  "pakkovalssi" till hopp 4 = utmärkt

Fjärde testet tunnel + bom ( medan hundarna tar bomen ska jag röra mig mellan A och hoppet och ta emot med "pakkovalssi" vid hinder 3. = utmärkt ( My fick ett minus poäng för det doftade så mycket gott på bomen.

Sista testet var en bana på 16 hinder. Jag gjorde litet olika handlingar för Kia och My = båda klarade banan utan problem. Jag är SÅÅÅ stolt över mina hundar.

 

8.9.2015

I  helgen var Kia och jag och tävlade två tävlingar i Vasa och BAC. Kia var glad och ganska framåt, farten saknas ju ännu men jag var nöjd. Om vi tänker att vi tränast endast tre gånger under de senaste två åren så var resultatet bra. Första banan blev vi diskade - mitt fel för min handling var för otydlig för henne - där bör jag skärpa mig och tänka på att Kia ännu  är "nybörjare". Andra banan fick vi resultat och blev femte av 20 - inget att skryta över för vi hade 11 sek tidsfel och två 2 vägran! - igen min otydliga handling. Men jag fick motivation att fortsätta.

Här hemma tränar vi lek och belöning med leksak ( både med Kia och My) för att så småningom kunna ta in det i agilityträningarna.

My har nu lärt sig litet mera i slalom så vi har tagit bort en båge till.

25.8.2015

Det är länge sedan jag skrivit i bloggen och det har hänt en hel del sen sist. Kia börjar bli bättre och gladare, jag har börjat träna litet agility med henne för att höja hennes självförtoende. Tänker anmäla henne till BAC´s agilitytävling den 5.9.

Med Kaisa har jag tävlat i både individuella DM och lag Dm, i båda blev resultatet silver. Senaste söndag deltog vi i FM och fick även silvermedalj där. Det känns bra att avsluta Kaisas agility"karriär" med så fina resultat.

Mys träning har stått på stället så nu får jag försöka bli aktivare med henne. Här hemma tränar vi med boll som belöning men det fungerar inte på träningsplanen. Kontakthindren går bra nu så nu får vi försöka minska litet med godisbelönigen där och koncentrera oss på snabb fart framåt.

6.7.2015

Skönt med sol och värme, nu tar vi det lugnt och samlar krafter till vintern. Kaisa älskar att simma och My är inte mycket sämre. Kia tar nog sig ett dopp också ibland men inte med samma antusiasm som Kaisa och My.

Kia blev röntgad i Seinäjoki, men som tur hade hon alldeles släta leder så det är i musklerna som det onda sitter. Nu ska hon äta värkmedicin i 4 veckor. Två veckor bör hon hållas i koppel och sen kan hon börja röra på sig litet mera. Jag hoppas verkligen att hon blir frisk nu efter den här kuren. 

24.6.2014

Min underbara Kaisa har blivit 8 år. Det är alldeles otroligt hur fort tiden går, känns som om jag just har hämtat hem henne från Marika. Vi har haft så mycket roligt ihop och jag hoppas vi får fortsätta med det ännu i många år. Efter sommaruppehållet ska vi tävla i DM och Senior FM, sen har jag tänkt att Kaisa får börja ta det lugnt och pensionera sig. Vi kanske fortsätter med Rally Toko efter det. Vi prövade på det under Bac´s våravslutning och det kändes kul. Kaisa gillar när hon får mycket beröm och det är inte så anstängande som agility.

Kia ska till Seinäjoki på veterinärgranskning i morgon, för hon haltar tidvis ännu. Någon agilityhund blir det inte av Kia men kanske vi kan satsa på Rally toko där också. Fast jag tror inte det är Kias grej, men tiden får utvisa.

Lilla underbara My då, där ska vi nog försöka fortätta med agility så länge jag orkar. Vi deltog i supermölli på våravslutningen och blev trea- duktigt av My som tidigare bara tagit tre hinder i följd. Vi har koncentrerat oss på slalom, bom och gungan under träningarna. Bomen börjar gå riktigt bra!

 

15.6.215

Nu har agilityn fått stå tillbaka för utställning.

Vi har varit i Smedsby 6.6 med domare Poletaeva Irina.

My fick ERI + SA och VARASERT. Bedömningen var bra.

Kia fick EH och bästa tik 3. Hon tyckte Kia var för stor och kunde vara mera feminin, annars bra

bedömning.

14.6 till Tuuri, domare Ruskovaara Elena.

My fick ERI, JUN 1 men inget SA. Bra bedömning.

Kia, henne gillade hon inte alls för Kia var alldeles för stor ( maskulin), blev tom mätt

( men hölls inom gränserna)och det harmade domaren att Kia var så bra på alla andra sätt.

ERI, AVK 1 men inget SA.

Nu tror jag nog att jag satsar på agility en tid framöver. Jag har börjat träna in slalom med galler. Med Kia och Kaisa har jag använt mig av 2x2 metoden, men nu tänkte jag prova på detta sätt. Ska bli intressant att se resultatet.

 

10.5.2015

Min underbara MY 1 år i dag.

 

4.5.2015

I söndags var vi och vandrade längs Kuni-leden 6,4 km. Det var en uderbart vacker dag, vi njöt för fullt, My och Kaisa av att få springa fritt på nya ställen och jag och Jaska av den fina naturen och solsken förstås. Den enda som inte kunde njuta var Kia som måste stanna hemma. Hon har sträckt vänstra framben och har en medicinkur och vila i två veckor, hon är nog otursförföljd. Så fort jag tycker att det går framåt med  henne så händer det något nytt.

Vi ska ordna en Kooikerdag vid Kuni-leden om två veckor och jag hoppas det blir en lika lyckad vandringstur som i dag.

På kvällen var vi på nybörjaragility och det märktes att My var tröttare än vanligt, fast duktig var hon ändå.

 

20.4.2015

I lördags var vi på agilitytävling till Malax med domare Anne Savioja. På hoppbanan kom Kaisa ur slalomet så där fick vi både tid och fem fel, placering 4. B.agi.banan tänkte hon inte starta, för jag lämnade kvar bollen vid kläderna, men när hon väl startat var det bra fart på henne, placering 3. C.agi.banan väntade hon bara att bollen skulle komma flygande så då hade jag henne lite här och där, placering 6.  Det var väldigt utmanande banor med många HYL, så jag kan nog vara nöjd över vår prestation.

I söndags på morgonen stod jag länge och såg på när My vallade fyra storskrakar. Hon sprang längs strandkallan ( iskanten) och storskrakarna simmade efter, när isen tog slut vände hon och sprang tillbaka och fåglarna följde efter. Fyra vändor gjorde hon, när hon svängde sig mot fåglarna så "backade" de ca en meter, sen svängde My och de fortsatte en vända till.

På kvällen var vi på vår första agilityträning, det var kul även om de flesta hundar bara jagade varandra, så det blev inte så mycket tränat, men bättre lycka nästa gång.

12.4.2015

Nåja, nu har My och jag klarat av lydnadstestet så nu börjar vår agilitykarriär. Det är första gången som jag ska gå på en nybörjaragilitykurs så det ska vara jätteintressant. Med mina andra hundar har jag lärt in hindren på egen hand.

Kaisa och jag var på Kim Berglund skolning i lördags, det var en bra skolning, med grundläggande handling. Skönt att igen inse att man kommer långt med den, man behöver inte alla finesser. Jag kom mig äntligen för att anmäla oss till agi.tävling, så nästa lördag är vi på tävling i Malax, med domare Anne Savioja.

I dag har jag varit på Vasa utställning och beundrat kooikrarna där. Orry och Marika fick stanna kvar och vänta på Bis-veterantävlingen. Jag önskar dem lycka till!

22.3.2015

Nu har vi varit på Henriettas utställningsträningar två söndagar, det har gett resultat. Dessutom har vi tränat LITE lydnad där också såsom möten och gå slalom runt de andra ekipagen = bra.

Vi har anmält oss till vårens träningar, My till valpagility - fast hon inte skulle bli agilityhund utan bara hemma hund, men isåfall blir nog My galen. Hon behöver nog rörelse och tankearbete. MEN först måste vi klara av lydnadstestet och vi har ju endast gått grundlydnad - valplydand under hösten, men klarar vi inte av testet får det bli grundlydnad istället

My´s senaste trick, backa uppför soffan och stå på frambenen samt snurra, (det var inte så lätt att fånga den snabba snurren).

3.2.2015

Nu är det en vecka sedan vi var på utställning till Seinäjoki. My uppförde sig fint. Är inte riktigt nöjd med domarens bedömning, fast hon nog fick en bra bedömning. Han gillade hennes förger, öronsmycken, fin kroppslinje och fina vinklar, samt att hon har ett fint temperament och rörde sig fint. Det negativa var att hon var för valpig för juniorklassen. Vadå valpig man måste ju vara i juniorklassen från 9 månaders ålder och My hade just blivit 9 månader. Så bedömningen blev EH.

Det här betyder att det inte löns att fara på Vasa utställning eftersom hon är så ung för den klassen, vi får allt spara utställningarna till hösten.

17.1.2015

Nu har vi varit på två utställningsträningar till Paws, det behövdes nog. My var så skräckslagen första träningen så det var svårt att få henne att fungera alls. Fullt av hundar som sprang runt och skällde och gjorde utfall ibland. 

Att stå på bordet och låta sig undersökas gick bra, för då vet hon ju att man får godis. Att springa fint bredvid och att stå stilla är inte så lätt. Men jag kommer att vara nöjd om hon klarar av att slappna av på utställningen på söndag.

Resten får vi väl träna in så småningom.

04.02.2015

Nu sker allt så snabbt. Kia är steriliserad och allt har gått bra. I dag är det andra dagen efter operationen och jag har fullt upp med att få henne att ta det lugnt. My hjälper nog inte till med den saken utan tvärtom, hon hoppar och skuttar och inbjuder till lek hela tiden, fast nu just är det lugnt och skönt i stugan med tre sovande hundar på soffan.

28.01.2015

Nu har jag anmält My till sin första utställning i Seinäjoki den 21.2. ska vara spännande att se vad domaren säger om henne. Vi har så smått börjat öva att stå, så bra kommer det väl inte att vara på vår första utställning men kanske till följande.

Vi har äntligen varit på vår första agilityträning också och Kia var så på alerten, vilken fart hon hade. Kia mår så bra nu, så bra har hon inte mått på två år. Hon är nog skendräktig och bäddar fortfarande och hon har mjölk i brösten. Men hon har börjat utmana My till lek och det gläder mig mest. Kanske det ska bli hund av henne igen.

14.01.2015

Julhelgen är över och vardagen kommit emot. Vår jul har tyvärr gått i sjukdomens tecken så hundarna har haft litet tråkiga dagar. Det enda vi gjort är korta promenader. Jag har dessutom skadat min fot så nu är det andra veckan jag tar det lugnt, sitter med kalla omslag flera gånger /dag + värkmedicin. I dag har vi varit på en kort promenad och jag försökte fånga virvelvinden My på foto men det var inte så lätt. Som tur älskar My att vara ute och rusa runt i snön så hon har litet eget program på dagarna. Min lilla underbara My år nog ganska så liten, nu mäter hon ca 34.5 i mankhöjd och jag tvivlar på att hon växer mera.

Kia och My